hungary   germany   great britain   slovensky   finland-flag
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   +36-20/9341-958 +36-20/3292-422  | Adatkezelési tájékoztató
  • Óvodai osztálykirándulás
  • Seholsziget élménypark
  • Csapatépítés a Seholszigeten

Speedbadminton

Speedbadminton (Gyors tollaslabda)
A gyorstollast bárhol lehet játszani, akár füvön, homokon, vagy bitumenen is. Nem kell hozzá háló, csak 2 ütő és egy labda, s kezdődhet is a játék. Már az első perctől kezdve élvezetes játékot nyújt a kezdőknek is. Egyesíti a tollas a tenisz és a fallabda legjobb tulajdonságait, csak sokkal olcsóbban, kötetlenebbül. A hivatalos gyorstollas-pálya két 5,5 x 5,5 m-es négyzetből áll, melyek 12,8 m távolságra találhatók egymástól. Háló nem kell a játékhoz, így mindenhol könnyen játszható. Az ütők a fallabda (squash) ütőhöz hasonlítanak leginkább, csak egy kicsit rövidebbek. A labda a tollaslabdához hasonlít, de annál jóval kisebb méretű, ugyanakkor nehezebb (9 gramm), és speciális anyagból készült. Súlyának és kialakításának köszönhetően valamennyi tollaslabda-változatnál jobban ellenáll a szélnek. Játékszabályok:
Egy mérkőzés három nyertes játszmáig tart (öt játszmából). Egy játszma addig tart, amíg az egyik játékos 16 pontot nem szerez. 15:15-ös állás esetén a játszma mindaddig folytatódik, amíg az egyik játékos két pont előnyt nem szerez.

Adogatás:
A játékosok sorsolással döntik el, hogy melyikük kezdi az adogatást és választja ki a térfelet. Három adogatásonként a másik játékoshoz kerül az adogatás. Minden labdamenet pontot ér. Ha mindkét játékos 15 pontot szerzett, az adogatás minden további elért pontnál felváltva történik. Az adogató játékos választhat, hogy a játékmezőben, vagy annak hátsó vonala (alapvonal) mögött kezdi meg az adogatást. Az adogatás történhet úgy, hogy a játékos a csípővonal alá ejtett labdát üti meg. Fej feletti adogatásnál bármilyen állásból vagy felugrással is indítható a labda, de ez esetben csak az alapvonal mögül adogathat a játékos. Új játszmánál mindig az előző játszma vesztese kezdi az adogatást.

Pontozás:
Minden adogatás pontot ér, hacsak nem szükséges megismételni.
Pontot ér, ha:
adogatási hiba történik
a labda érintkezik a talajjal
a labda a játékmezőn belül ér földet, és a játékos nem üti vissza (a vonalak a játékmezőhöz számítanak)
a labda a játékmezőn kívül földet ér (out)
ugyanaz a játékos a labdát egymás után kétszer üti meg
adogatás után a labda valamelyik játékos testét érinti
Ha a játékos visszaad egy, a játékmezőn kívülre érkező (out) labdát, akkor a labdát elfogadottnak kell tekinteni, és a játék folytatódik.

Térfélcsere:
A játékosok minden játszma után térfelet cserélnek, biztosítva ezzel mindkét fél részére az egyenlő feltételeket (fény- és szélviszonyok). Ha az ötödik (döntő) játszmára is sor kerül, a játékosok akkor cserélnek térfelet, amikor egyikük elsőként elérte a 8 pontot.
mokon, vagy bitumenen is. Nem kell hozzá háló, csak 2 ütő és egy labda, s kezdődhet is a játék. Már az első perctől kezdve élvezetes játékot nyújt a kezdőknek is. Egyesíti a tollas a tenisz és a fallabda legjobb tulajdonságait, csak sokkal olcsóbban, kötetlenebbül. A hivatalos gyorstollas-pálya két 5,5 x 5,5 m-es négyzetből áll, melyek 12,8 m távolságra találhatók egymástól. Háló nem kell a játékhoz, így mindenhol könnyen játszható. Az ütők a fallabda (squash) ütőhöz hasonlítanak leginkább, csak egy kicsit rövidebbek. A labda a tollaslabdához hasonlít, de annál jóval kisebb méretű, ugyanakkor nehezebb (9 gramm), és speciális anyagból készült. Súlyának és kialakításának köszönhetően valamennyi tollaslabda-változatnál jobban ellenáll a szélnek.

Játékszabályok:
Egy mérkőzés három nyertes játszmáig tart (öt játszmából). Egy játszma addig tart, amíg az egyik játékos 16 pontot nem szerez. 15:15-ös állás esetén a játszma mindaddig folytatódik, amíg az egyik játékos két pont előnyt nem szerez.